Menu Sluiten

PMS kleuren

PMS KLEUREN, wat zijn dat?

Wat zijn PMS Kleuren ?

Pantone publiceert een kleurenwaaier waarbij elke unieke kleur een eigen nummer krijgt. Dit is een belangrijk gegeven voor bijvoorbeeld logo’s en bedrijfskleuren en andere zaken die er altijd exact hetzelfde uit moeten zien. Elk uniek nummer staat voor een unieke kleur, maar de ondergrond kan ook nog voor specifieke effecten zorgen. Er wordt dan een code toegevoegd aan het nummer voor bijvoorbeeld coated, uncoated of mat, enzovoort.

Stel dat er gedrukt moet worden in twee kleuren, bijvoorbeeld rood en groen. Je kiest dan uit de waaier welke kleuren je wilt, je legt de nummers vast en vanaf dan kun je altijd, bij elke drukker, weer dezelfde kleurkwaliteit drukwerk krijgen.

Beoordeel kleuren nooit op je beeldscherm. Ieder beeldscherm zal de kleur namelijk anders weergeven wegens andere kleurinstellingen. Als je een foto op 2 schermen naast elkaar bekijkt, zul je hoogstwaarschijnlijk kleurverschil gaan zien. Wanneer je een kleur uit een PMS-waaier kiest, dan ben je verzekerd van welke kleur je uitkiest en straks ook zult terugzien in je drukwerk.

Zie alle pms kleuren online:

PMS Kleuren

Het Pantone Matching System, kortweg ‘PMS’, is een kleurensysteem dat vooral door vormgevers en drukkerijen wordt gebruikt. Door de standaardisering van kleuren kunnen drukkers ervoor zorgen dat het drukwerk overeenkomt met de wensen van de opdrachtgever. Door PMS-kleuren te hanteren weet u zeker dat uw drukwerk altijd in de juiste kleuren geleverd wordt. Pantone-kleuren worden aangeduid met een uniek nummer gevolgd door een letter. De letter geeft de papiersoort aan. Zo staat C voor coated, U voor uncoated en M voor mat.